In de moderne wereld, waar we vaak drukke levens leiden en weinig tijd hebben om naar de sportschool te gaan, zijn hometrainers een fantastische oplossing om toch aan je fitnessdoelen te werken. Hometrainer… het woord zegt het al: thuis trainen. Deze handige fitnessapparaten bieden vele voordelen mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. In dit artikel bespreekt ThuisFitnessWeb niet alleen de voordelen van hometrainers, maar geven wij ook advies over hoe je de juiste hometrainer kunt kiezen, welke het beste is voor ouderen en welke opties er zijn voor betaalbare en kwalitatieve hometrainers.

Fietsen is net als wandelen heel goed voor de mens, zowel voor lichaam als geest. Natuurlijk kun je buiten ook fietsen en dat is heerlijk wanneer het zonnetje schijnt. Vooral doen! Maar soms wil je niet naar buiten omdat het misschien koud en glad is. Dan kun je ook thuis fietsen op een hometrainer en tegelijkertijd naar je favoriete tv-serie kijken. Of wat dacht je van een berichtje op je telefoon bekijken of versturen zonder dat de veiligheid in gevaar komt of het risico op een boete bestaat.
De voordelen van Hometrainers
Hometrainers zijn veelzijdige fitnessapparaten die een breed scala aan voordelen bieden voor zowel beginners als ervaren sporters. Ook voor senioren biedt een hometrainer vele uitkomsten. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:
Cardiovasculaire gezondheid
Je hart, bloedvaten en je bloed vormen samen het cardiovasculair stelsel. Het regelmatig gebruik van een hometrainer kan de gezondheid van je hart en longen verbeteren, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. ThuisFitnessWeb wil het volgende belangrijke wel eerst kwijt. Mocht je last of een aandoening hebben van je cardiovasculaire stelstel, raadpleeg dan altijd eerst een arts of specialist. Dat geldt ook wanneer je blessures hebt of daarvan herstellende bent. De mensen bij ThuisFitnessWeb zijn geen medisch specialisten, dus die expertise laten we uiteraard graag bij de professionals die daarvoor geleerd hebben. Wil je meer informatie over hoe gezond sporten voor de mens is, wat het voor je lichaam en geest kan betekenen en welke aandoeningen je er mee kunt voorkomen of de kans erop verminderen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.
Hoeveel minuten per dag op een Hometrainer?
De aanbevolen trainingsduur op een hometrainer varieert afhankelijk van je fitnessdoelen en je fysieke conditie. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal 150 minuten een matige cardio oefening per week te doen. Dit kan worden verdeeld over meerdere sessies van 30 minuten per dag, vijf dagen per week. Als je meer wilt afvallen of je conditie wilt verbeteren, kun je je trainingstijd geleidelijk verhogen.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een Hometrainer?
Bij het kiezen van een hometrainer zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:
- Budget: Bepaal je budget voor een hometrainer. Er zijn hometrainers beschikbaar in verschillende prijsklassen.
- Ruimte: Meet de beschikbare ruimte waar je de hometrainer wilt plaatsen om te zorgen dat deze past. Hou daarbij ook rekening met de eventuele aanschaf van andere apparaten.
- Type Hometrainer: Er zijn rechtopstaande hometrainers, ligfietsen en spinningfietsen. Kies het type dat het beste bij je past.
- Weerstandsniveaus: Zorg ervoor dat de hometrainer voldoende weerstandsniveaus biedt om je training uitdagend te houden.
- Display en functies: Controleer of de hometrainer een duidelijk display heeft met relevante informatie en handige functies zoals hartslagmeting.
De beste hometrainer voor Ouderen
Voor de wat ouderen onder ons (aan jezelf om te bepalen of je onder deze doelgroep hoort) is comfort en veiligheid van groot belang bij het kiezen van een hometrainer. Een goede keuze is een rechtopstaande hometrainer met een comfortabel zitvlak en rugleuning voor extra ondersteuning. Zoek naar een model met lage instap om gemakkelijk op en af te stappen. Verder moet de hometrainer eenvoudig te bedienen zijn, met duidelijke knoppen en een gebruiksvriendelijk display. Lees voor meer informatie over thuis fitness en sporten voor senioren, ons artikel “Thuis sporten voor Senioren“.
Een veelzijdige en duurzame Hometrainer voor senioren mét een lage instap is de FitBike Ride 5. Deze is bij bol.com te koop voor een zeer aangename prijs. De FitBike Ride 5 heeft zeer goede reviews en is 17 keer Best Reviewed april 2023, Kieskeurig. Deze zeer stabiele Hometrainer beschikt over 18 verschillende trainingsprogramma’s en heeft hartslagsensoren. Door te trainen op basis van je hartslag ben je nog beter in staat om je persoonlijke trainingsdoelen te bereiken. Verder beschikt het over weergave van afstand, snelheid, tijd en calorieverbruik. Klik hieronder zodat je alles op je gemak verder kunt lezen.
Een goede fiets Hometrainer
Als je op zoek bent naar een hometrainer die het gevoel van echt fietsen benadert, dan is een fiets hometrainer een uitstekende keuze. Deze modellen bootsen de beweging van een echte fiets na en bieden een intensievere training voor de benen en het onderlichaam. Zorg ervoor dat de fiets hometrainer verstelbare weerstandsniveaus heeft, zodat je de intensiteit van je training kunt aanpassen.
Basismodel of geavanceerder met handige functies?
De meeste basismodellen beschikken over alle benodigde functies. In de basis gaat het erom dat je binnen kunt fietsen. Wel is het handig om bepaalde weerstanden te kunnen regelen. Er zijn ook meer geavanceerdere hometrainers waar je bijvoorbeeld je telefoon aan kunt koppelen via Bluetooth. Hoe geavanceerder, hoe duurder is meestal wel het geval. Het is dus mede budgetafhankelijk. ThuisFitnessWeb kan in dit artikel duizend-en-één functies toelichten, maar dan wordt het zo onoverzichtelijk geheel. Kijk gewoon goed naar je basisbehoefte en je eventuele extra wensen. Vervolgens kun je gericht je keuze maken.
Een loopband als alternatief voor een Hometrainer?
Veel mensen twijfelen tussen de aanschaf van een Hometrainer of een Loopband. Een loopband kan zeker een goed alternatief zijn. Beide apparaten kunnen ook heel goed naast elkaar bestaan en juist goed zijn voor de afwisseling. Het kan ook een afweging zijn vanwege de ruimte in je huis of homegym, of juist het gebrek daaraan. Om je te helpen met het maken van de juiste keuze, schreven we de verschillen, voor- en nadelen van beide apparaten al voor je op in ons blog “De beste loopband voor thuis“. Uiteindelijk hangt het dus af van je voorkeuren en behoeften. Als je op zoek bent naar een hogere intensiteit en spierversterking, kan een loopband de juiste keuze zijn. Als je een lage impact en comfortabele training verkiest, is een hometrainer misschien meer geschikt. Afwisselen tussen beide apparaten is ook een goede optie! Je kunt eventueel ook kiezen voor een Crosstrainer of misschien gaat je voorkeur uit naar een Roeitrainer. Lees voor meer informatie ons blogartikelen “Een Crosstrainer voor thuis” en “De beste Roeitrainer voor thuis“.
Kosten Hometrainer
Net als bijvoorbeeld Loopbanden, variëren de kosten van een Hometrainer sterk in prijs. Van de meest betaalbare basisopties die circa € 150,- kosten, tot geavanceerde modellen met allerlei extra functies die wel tot € 5.000,- kunnen oplopen. Stel voor jezelf een budget vast dat bij je past en zoek naar hometrainers binnen dat bereik. Als je een beperkt budget hebt, hoef je niet in te leveren op kwaliteit. Er zijn betaalbare hometrainers die nog steeds goede prestaties bieden.
Wat je ook kiest, regelmatige lichaamsbeweging zal je gezondheid ten goede komen. Veel succes met je fitnessreis!
NB Dit artikel wordt binnenkort aangevuld met enkele keuzemogelijkheden voor hometrainers. Daarin worden ook de specificaties en verschillen vermeld. Hou onze blogs in de gaten!