Thuisfitness wordt steeds populairder, en terecht! Het biedt een handige manier om actief te blijven en aan je gezondheid te werken, zonder de deur uit te moeten. Eén van de meest veelzijdige en effectieve fitnessapparaten voor thuisgebruik is de Crosstrainer. Het is geschikt voor mensen van jong en oud, beginner of gevorderd, man of vrouw of wie je ook maar bent. In dit artikel verkennen we de wereld van Crosstrainers, van de voordelen van thuisgebruik tot het vergelijken van Crosstrainers met andere populaire fitnessapparaten zoals Hometrainers en Loopbanden.

Hieronder bespreken we ook waar je op moet letten bij het kopen van een Crosstrainer en hoe je effectief kunt trainen met dit apparaat.
Je vindt ook een trainingsschema van een week en we geven je de juiste informatie om weloverwogen beslissingen te nemen bij je aankoop.
Voordelen van crosstrainers
Crosstrainers bieden tal van voordelen voor thuisgebruikers. Laten we eerst eens kijken naar waarom dit fitnessapparaat zo populair is.
1. Crosstrainers zijn Gewrichtsvriendelijk
Eén van de belangrijkste voordelen van een Crosstrainer is dat het een gewrichtsvriendelijke manier van trainen is. De beweging van een Crosstrainer is vloeiend en belast de gewrichten veel minder dan bijvoorbeeld hardlopen op een harde ondergrond. Dit maakt het ideaal voor mensen die blessuregevoelige gewrichten hebben of die herstellen van blessures. Dat geldt overigens ook voor bijvoorbeeld een Roeiapparaat. Voor meer informatie lees je ons blog “De beste Roeitrainer voor thuis“.
2. Calorieverbranding en algemene Conditie
Crosstrainers bieden een effectieve cardiovasculaire (je hart, bloedvaten en je bloed vormen samen het cardiovasculair stelsel) training en helpen je calorieën te verbranden. Bovendien zorgen ze voor een algehele verbetering van je conditie en uithoudingsvermogen. Belangrijk: Mocht je last of een aandoening hebben van je cardiovasculaire stelstel, raadpleeg dan altijd eerst een arts of specialist. Dat geldt ook wanneer je blessures hebt of daarvan herstellende bent. De mensen bij ThuisFitnessWeb zijn geen medisch specialisten, dus die expertise laten we uiteraard graag bij de professionals die daarvoor geleerd hebben. Wil je meer informatie over hoe gezond sporten voor de mens is, wat het voor je lichaam en geest kan betekenen en welke aandoeningen je er mee kunt voorkomen of de kans erop verminderen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.
3. Gemak en toegankelijkheid
Het gebruik van een Crosstrainer is relatief eenvoudig. Je hebt geen uitgebreide fitnesskennis nodig om een goede workout te hebben. Lees ook het Trainingsschema later in dit artikel. Daarnaast zijn Crosstrainers gemakkelijk toegankelijk omdat ze in de meeste ruimtes passen en je kunt trainen wanneer het jou uitkomt. Daarnaast kun je heerlijk thuis trainen en tegelijkertijd naar je favoriete tv-serie kijken.
Crosstrainer versus Hometrainer en Loopband
Een veelvoorkomende vraag die mensen hebben bij het kiezen van fitnessapparatuur voor thuis, is of ze een Crosstrainer, Hometrainer of Loopband moeten aanschaffen. Of misschien wel twee van de drie of allemaal. Om je te helpen bij deze keuze, hebben we de verschillen, voordelen en nadelen op een rijtje gezet.
Crosstrainer
- Voordelen:
- Zachte, gewrichtsvriendelijke beweging.
- Effectieve calorieverbranding en cardiovasculaire training.
- Training van het hele lichaam, inclusief armen en benen.
- Geen impact op de rug en gewrichten.
- Ingebouwde programma’s voor variatie.
- Nadelen:
- Vereist ruimte vanwege de bewegende armen.
- Mogelijk minder geschikt voor pure hardlopers.
Hometrainer
- Voordelen:
- Zachte beweging met weinig impact.
- Comfortabele zitpositie.
- Ideaal voor mensen met rugklachten.
- Compact en neemt weinig ruimte in.
- Nadelen:
- Minder effectieve training voor de bovenkant van het lichaam.
- Beperktere variatie in oefeningen.
Loopband
- Voordelen:
- Harde ondergrond voor hardlopers.
- Variabele snelheid en hellingen voor intensieve trainingen.
- Gemakkelijk te gebruiken.
- Nadelen:
- Hogere impact op gewrichten, vooral bij hardlopen.
- Vereist meer ruimte.
- Minder effectieve bovenlichaamtraining.
Kunnen deze drie fitnessapparaten naast elkaar worden gebruikt?
Ja, deze drie fitnessapparaten kunnen aanvullend worden gebruikt om een gevarieerde trainingsroutine te creëren. Door zowel een Crosstrainer, Hometrainer als Loopband in huis te hebben, kun je afwisselen en profiteren van de specifieke voordelen van elk apparaat. Dit houdt je workouts interessant en uitdagend. Natuurlijk is dit mede afhankelijk van de ruimte die je thuis hebt en jouw budget. Als je meer informatie en advies wil over Loopbanden en Hometrainers, lees dan de volgende blogartikelen van ThuisFitnessWeb: “De beste loopband voor thuis” en “De voordelen van Hometrainers”.
Waar moet je op letten bij het kopen van een Crosstrainer?
Bij het kopen van een Crosstrainer zijn er enkele belangrijke factoren waar je op moet letten:
Ruimte en Grootte
Meet de beschikbare ruimte in de kamer waar je de Crosstrainer wilt plaatsen. Zorg ervoor dat het apparaat past zonder dat het te krap wordt. Hou ook rekening met eventuele andere apparaten die je nog wil aanschaffen.
Weerstand en Programma’s van Crosstrainer
Kies een Crosstrainer met instelbare weerstandsniveaus en ingebouwde programma’s die aansluiten bij je trainingsdoelen. Hierdoor kun je de intensiteit van je workouts aanpassen en variëren.
Prijs en Budget
Stel een realistisch budget vast voor je aankoop. Crosstrainers zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen, dus het is belangrijk om binnen je budget te blijven en toch een kwaliteitsvol apparaat te krijgen.
Hoe lang moet je op de Crosstrainer om af te vallen?
De duur van je trainingssessies op de Crosstrainer kan variëren, afhankelijk van je fitnessniveau, doelen en intensiteit. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal 30 minuten per sessie te trainen om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen (als afvallen ook één van je doelen is). Voor effectieve vetverbranding is het ideaal om 45 tot 60 minuten per sessie aan te houden. Het is belangrijk om consistent te zijn en regelmatig te trainen om de beste resultaten te behalen.
Een Trainingsschema van een week
Een gestructureerd trainingsschema kan je helpen je fitnessdoelen te bereiken. Hier is een voorbeeld van een trainingsschema van een week met de Crosstrainer. Voel je natuurlijk vrij om dit aan te passen naar je eigen behoefte, beschikbare tijd, conditie en wensen!
Maandag: Cardio Boost
- 10 minuten warming-up op lage weerstand.
- 30 minuten intensieve training op gemiddelde weerstand.
- 10 minuten cooling-down op lage weerstand.
Dinsdag: Intervaltraining
- 5 minuten warming-up op lage weerstand.
- 1 minuut intensieve training op hoge weerstand, gevolgd door 2 minuten rustig peddelen.
- Herhaal deze interval 10 keer.
- 5 minuten cooling-down op lage weerstand.
Woensdag: Rustdag
Donderdag: Vetverbranding
- 10 minuten warming-up op lage weerstand.
- 40 minuten training op gemiddelde weerstand.
- Focus op een gelijkmatige cadans (= ritme) en diepe ademhaling.
- 10 minuten cooling-down op lage weerstand.
Vrijdag: Weerstandstraining
- 10 minuten warming-up op lage weerstand.
- 20 minuten training op hoge weerstand.
- Focus op het versterken van je beenspieren.
- 10 minuten cooling-down op lage weerstand.
Zaterdag: Duurtraining
- 15 minuten warming-up op gemiddelde weerstand.
- 60 minuten training op een comfortabel niveau.
- Hou een constante cadans aan en blijf gehydrateerd. Drink dus genoeg!
- 15 minuten cooling-down op lage weerstand.
Zondag: Rustdag
Dit schema biedt een goede balans tussen cardiovasculaire training en weerstandstraining. Pas de weerstand aan op basis van je fitnessniveau en doelen.
Tip: ThuisFitnessWeb heeft ook een gratis overzicht met maar liefst 100 Trainingen en Workouts zonder fitnessapparaten of trainingstoestellen. Dit kan een mooie aanvulling zijn op bijvoorbeeld de roeitrainer! Lees hier het artikel.
Voor- en nadelen van een Crosstrainer op een rijtje
Voordelen:
- Gewrichtsvriendelijke beweging.
- Cardiovasculaire training en calorieverbranding.
- Training van het hele lichaam.
- Variabele weerstand en programma’s voor afwisseling.
- Geschikt voor alle fitnessniveaus.
- Gemakkelijk en handig in gebruik.
Nadelen:
- Vereist ruimte vanwege de bewegende armen.
- Mogelijk iets minder geschikt voor pure hardlopers..
Conclusie
ThuisFitnessWeb vindt een Crosstrainer een waardevolle toevoeging aan je thuisfitnessroutine. Het biedt gewrichtsvriendelijke training, effectieve calorieverbranding en verbetering van je algehele conditie. Terwijl je de voordelen van een Crosstrainer overweegt, raden we aan om goed over de trainingsruimte en je budget na te denken. Met de juiste keuze en consistent gebruik kun je je fitnessdoelen bereiken en genieten van een gezonder leven, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis. Tip: Lees ook onze blogartikelen “De beste loopband voor thuis: De Top 5”, “De voordelen van Hometrainers” en “Het beste Squat Rack voor jou: onmisbaar voor thuisfitness“.
NB Dit artikel wordt binnenkort aangevuld met enkele keuzemogelijkheden voor crosstrainers. Daarin worden ook de specificaties en verschillen vermeld. Hou onze blogs in de gaten!